Archive for February, 2008

Ed Damazien

Wednesday, February 27th, 2008

Het is al laat, dus een kort bericht 🙂 Na een lange tocht (deels) achterin de pickuptruck zijn we in Damazien aangekomen! Verwelkomd met een heerlijk diner in een mooi groot guesthouse kunnen we even ontspannen voordat we morgen de Universiteit en de grote dam gaan bezoeken. Nu erg moe, dus snel meer, maar alles gaat goed en het lijken 2 mooie weken te worden!

Niet naar Port Sudan….

Friday, February 22nd, 2008

Helaas heeft Red Sea University ons laten weten geen gebruik te willen maken van onze LabView Cursus… Dit gooit onze plannen enigzins door elkaar… We zouden namelijk een week naar Ed Damazin gaan en daarna naar de Red Sea University in Port Sudan. Gelukkig zijn er genoeg andere universiteiten wel geinteresseerd in onze kennis 😛 Dus we kunnen naar een universiteit in Shandi gaan. Dit is iets noorderlijker dan Karthum, maar veel minder ver weg dan Port Sudan. Ze hebben hier allemaal dure computers en apparatuur staan, maar geen idee hoe het werkt 😛 Aan de ene kant erg jammer dat we niet een paar weekjes bij de Rode Zee kunnen doorbrengen, maar het schijnt er niet zo gezellig te zijn en de reis ernaartoe is ook erg zwaar. Omdat we erg goede verhalen over Ed Damazin horen hebben we besloten daar twee weken te blijven in plaats van een week. Dan hebben we veel tijd om naar het National park met wilde dieren te gaan en om de omgeving te bekijken 🙂 Na die twee weken keren we terug naar Karthum en gaan we direct of een dag later door naar Shandi, dat is maar 3 uur rijden. Naar Ed Damazin is 10 uur rijden :S

De 21ste komen we weer terug in Karthum en zal Patrick terug naar Nederland gaan. Waarschijnlijk blijft mijn programma daarna gelijk, maar misschien dat ik dan toch nog met Mart een paar dagen naar Port Sudan kan gaan om contacten te verbeteren 🙂

Vandaag gelukkig wel naar de Piramides geweest! Om 6u op! En om 7 uur zouden we opgehaald worden. Nouja, eerst wel, toen niet en later toch weer wel. Heel handig. Helaas bleek ‘s ochtends dat het toch weer niet zo zou zijn, dus toen zijn we met z’n zevenen in een klein autootje gekropen. Een bestuurder, een bijrijder, 3 mensen achterin en 2 in de achterbak 🙂 En zo zijn we naar een aantal tempels gereden. De echte piramides en de ‘Royal City’ waren niet meer haalbaar omdat we pas om half 10 vertrokken. Deze liggen echter dicht bij Shandi, dus een bezoekje zit er alsnog wel in.

In mijn Geoblog heb ik een aantal locaties van de tempels toegevoegd. Het is nu tijd om te gaan slapen, dus snel meer foto’s, we hebben er erg veel van vandaag. En hopelijk blijven we gezegend met Internet: Inshallah!

Water, Internet en Geiten

Wednesday, February 20th, 2008

Helaas ging het tripje naar de Nijl van vorige week niet door… De Sudanees die ons op zou komen halen hebben wij nooit gezien… Helaas, volgende keer beter! Nog niet gezwommen dus 😉 Naast zwemmen is douchen ook nog wel eens een probleem… Toen we aankwamen hadden we een dag geen water, vorige week ook 1 dagje, maar sinds afgelopen zondag ook niet meer… Er schijnt een knop te zijn om het water ‘aan’ te zetten, maar deze hebben we nog niet gevonden. Vanmorgen hadden we plots weer water: Douchen! Heerlijk! Maar vanmiddag weer niet.. 🙁

In onze zoektocht naar water hebben we contact gelegd met onze overburen. Een van deze mensen (ze wonen met ze 12’en in een kleiner appartement dan dat waar wij met z’n 2’en in wonen) is geboren in Nederland, erg toevallig! Nu krijgen we op z’n tijd een emmer met water van ze. En soms een kop thee of koffie.

Een andere zoektocht verliep helaas nog minder voorspoedig. De zoektocht naar een postkantoor. Na lang zoeken hebben we een groot, dicht gebouw gevonden met ongeveer 10.000 postvakjes, maar geen mogelijkheid om kaarten of postzegels te kopen (deze hebben we nog nergens gevonden…) en ook geen idee hoe we daar post zouden moeten ophalen… We houden het voorlopig bij mailen en bloggen 🙂

Soms vind je ook dingen die je liever niet ziet, zoals de overburen die een geit aan het slachten zijn voor de deur van ons appartement 😛 Na dit even aangezien te hebben zijn we over de hoop met ingewanden gestapt, langs een stapel vlees, huid en pootjes. Heerlijk! Later bleek dit voor het feest ter ere van de geboorte van z’n eerste zoon.

Vorige week zouden we ook nog naar de piramides gaan, maar dit ging ook niet door omdat we geen vergunning konden krijgen om de stad te verlaten. Erg vervelend, maar wel lekker een dag extra thuis op de bank Californication kijken 😀 Nu gaan we deze vrijdag waarschijnlijk naar andere piramides hier in de buurt. Ben benieuwd!

Onze plannen voor Ed Damazien lijken nu wel vast te staan. Volgende week woensdag worden we opgehaald voor een week naar ‘het echte Afrika’ zoals ze het hier noemen. Woensdag over 2 weken komen we weer terug in Khartum en dan hopen we snel weer door te vliegen naar Port Sudan voor 2 weken aan de Rode Zee. In totaal nog 3 weken LabView cursus geven.

Na dit bezoek aan Port Sudan zal Patrick alweer naar huis vliegen en kan ik nog 3 weken blijven. Waarschijnlijk zal ik dan 2 weken bij Alhya University in Karthoum iets van Computational Physics gaan geven en daarna nog een week helpen in het Lab van Al Neleen University. Mijn terugvlucht vanuit Karthum naar Istanbul is met 1,5 uur vervroegd. Dus iets vroeger opstaan, maar ook eerder in Istanbul en daar heb ik dan nog een hele middag, avond, nacht en ochtend voordat ik rond de geplande tijd naar Amsterdam vlieg.

Verder gaat alles wat ik nog niet genoemd heb ook prima. De Teaching Assistents hebben de cursus erop zitten en wachten op het examen. De Master studenten hebben nog 2 volle dagen tegoed. Dinsdag zullen beide groepen flink aan de slag moeten om de cursus te volbrengen.

Momenteel hebben we weer internet in ons appartement, maar of we dat ook in Ed Damazien hebben en Port Sudan weet ik niet. Laat staan een mobiel netwerk… dus hopelijk horen jullie nog genoeg van mij, anders is het een tijdje stil. Geen nieuws is goed nieuws 😉

(Ohja, zo’n jurk heb ik nog niet gekocht, maar misschien deze week nog ergens. Anders pas over een paar weken wanneer ik weer in Khartum ben voor mijn laatste 3 weken Sudan)

Gr. Chiel

Weekend!

Saturday, February 16th, 2008

Ons weekend loopt dus van vrijdag tot en met zaterdag. De eerste werkdag is op zondag!!! Ze willen ook dat we op zaterdag les geven. Tot 3 weken terug hadden ze namelijk alleen op vrijdag vrij en moesten ze op zaterdag ook gewoon werken, maar omdat wij nederlanders zijn kunnen we dat oude patroon wel even volgen 😛 Gelukkig plannen ze op zaterdag allemaal leuke uitjes, dus… hebben we lekker 2 dagen weekend.

Gister naar Darwisch dansen geweest, heel veel mensen, raar dansen en zingen, erg grappig om te zien. Daarna bij Karlo wezen eten, erg lekker en veel! Dat is de man uit Juba, maar hij geeft ook les op een andere uni hier in kartum. Daar ben ik uitgenodigd om een seminair te geven 😀

Vandaag gaan we naar Sambaluka (ofzo) (knik in de nijl) schijnt mooi te zijn dus we gaan daar lekker zwemmen en uitrusten.

Sudan en de Universiteit

Saturday, February 16th, 2008

TJa, wat maak je allemaal mee in zo’n eerste week… Veel indrukken in ieder geval. De mensen, de stad en de universiteit. Te veel om op te noemen, dus vandaar maar weer wat foto’s. Ook van onze ‘mensa’, hier lunchen we. Een stuk goedkoper dan UFB 😉 Meestal totaal een euro voor 2 broodjes (Falafel, vis, ei of een mix) en 2 drankjes, genoeg voor de lunch.

Eerste colleges

Tuesday, February 12th, 2008

Vanmorgen om 9.00 begonnen met de eerste colleges LabView. De studenten waren geen studenten, maar Teaching Assistents. Gelukkig spreken ze redelijk engels en ze hadden de smaak snel te pakken. Om 12.00 even flink falafel gegeten met hele hete saus. En cola uit oude flesjes, heerlijk! Daarna de Master studenten. Iets minder engels en iets minder snel, maar het ging goed! Helaas wilden we om 13.00 beginnen, waren ze er pas om 13.15 en toen we echt gingen beginnen liepen ze weg voor het gebed. Dus om 13.30 pas echt begonnen 🙂

Ook een Sudanese sim kaart gekocht. Niet bij een winkel of zo, maar gewoon op straat! Hebben wel wat formulieren die we moeten invullen, maar zonder papierwerk werkt het al 😉 (Mijn NL sim zit vanaf nu dus niet altijd in mijn telefoon… )

Daarnaast heb ik zojuist het draadloze netwerk van de internet winkel beneden, uhm.. beschikbaar gemaakt 😛 Ben benieuwd voor hoe lang we hier internet hebben.

Vanaf nu 6 dagen per week 6 uur per dag les geven aan TA’s en MA’s. Later misschien toch naar Blue Nile University, daarna zeker naar Port Sudan (Red Sea University) en dan nog 3 weken hier in het lab werken om experimenten aan computers met LabView te knopen.

Bedankt voor de leuke reacties en mailtjes!

Ps.  De locatie van de universiteit ook toegevoegd op mijn geoblog