Archive for April, 2008

Welcome to San Francisco

Sunday, April 27th, 2008

Whoehoe van Sudan naar de andere kant van de oceaan! Na een ontzettend lange vlucht via Philly eindelijk in SF! In het centrum hebben we een best aardig hostel met internet en een 24h winkel om de hoek 😉 Vandaag bij Berkeley op bezoek geweest (ook een GPS foto gemaakt, maar die staat om onbekende reden ergens in China…). Morgen vrij om lekker de stad te ontdekken!

KOUD!

Tuesday, April 8th, 2008

Ja ja, de eerste post terug op eigen bodem! De reis vanuit Istanbul ging voorspoedig, afgezien van een half uurtje vertraging. Daarna snel spullen gepakt en naar Leiden gegaan! Maar eerst even wennen aan de kou! Maar liefst 30 graden kouder…

Veel mailtjes en sms’jes gehad! Erg bedankt! Nu nog even wennen aan alle luxe en genieten van mijn eigen kamer, maar zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen zien en bijpraten!

Tot snel allemaal!

Bijna thuis!

Monday, April 7th, 2008

Goedemorgen!

Na een moeizame reis van Khartum naar Istanbul ben ik nu echt bijna thuis! De laatste week was erg gezellig op de prive Universiteit. Mijn laatste 2 dagen heb ik vooral op de grote markt (souq) van Omdurman doorgebracht, inkopen doen! 😉

Gistermorgen zou ik om 8u worden opgehaald door iemand die mij door het vliegveld zou loodsen, helaas was deze er om half 9 nog niet en mijn vlucht ging al om 10u15! Gelukkig heeft Artolli mij op het vliegveld gedropt, maar hij mocht niet mee om mij te helpen bij alle controles, formulieren en checkpoints… Gelukkig waren er veel mensen die er met je bagage vandoor gingen en wanneer ik die volgde kwam ik steeds een stapje verder. Nouja, eerst een stap verder, dan een opdracht in het Arabisch ontcijferen, terug, opdracht uitvoeren, kijken of je het goed begrepen hebt en dan verder. Net een computerspel, met tijdslimiet!

Nadat ik alle opdracht succesvol had voltooid zocht ik na het inchecken naar een wisselkantoor, die zou hier ergens moeten zitten… maar helaas was die nu buiten het vliegveld.. Dus weer terug (soort van Ga direct naar de gevangenis, ga niet langs start, u krijgt geen 20.000 euro) Maar uiteindelijk geld kunnen wisselen en de 2e keer ging alles gelukkig sneller.

In het vliegtuig wat kunnen bijkomen. Er zaten gemiddeld maar 2 mensen per 3 plaatsen, dus luxe! Ook het eten en drinken was weer prima. Maarja, nu op naar Istanbul.

Gelukkig is Turks Engels heel goed te verstaan, dus ik had geen idee waar ik naartoe moest. Maar volg de meute en je komt vanzelf ergens 🙂 Bij de Transit balie werd ik naar de paspoort controle verwezen. (Lees / hoor: NIETS over visa oid) Dus lekker in de rij om vervolgens na een uur wachten weer de bekende Kanskaart te trekken! Terug, 10 euro betalen en weer achteraan de rij aansluiten.

Het leuke is dat je wel wat leert en dan helpt de 2e keer. Het lijkt erop dat de meeste mensen met een (hier bedoel ik verder niets mee) Balkan uiterlijk, beschikken over een minder modern paspoort. (Alles politiek verantwoord geformuleerd?) De controle hiervan duurt gemiddeld zo’n 10 minuten. Modernere paspoorten gaan door de scan en zijn klaar. Dus sluit aan achter alle mensen met een modern ogend paspoort in de hand! 🙂

Het volgende level was het zoeken van de Hotelbalie en het twijfelen over je bagage… Is deze ingecheckt voor Istanbul of Amsterdam? Het lezen van Arabisch gaat mij nog steeds slecht af, dus geen idee.. Op hoop van zege gaan we ervan uit dat het nu in Amsterdam op mij staat te wachten 🙂

Bijna buiten het vliegveld, ergens in een donker hoekje vond ik de hotelbalie en daar ging het vervolgens gelukkig allemaal soepeler. Na een paar minuten werd ik met een busje naar een 4 sterren hotel gebracht met tv, bad, en internet! Het fijnste was eigenlijk gewoon het gebrek aan zand en stof en natuurlijk warm water! Heerlijk!

Nog even de stad in geweest, maar te moe om veel te bezoeken, wel Kebab gegeten en later in het hotel ontzettend goed avond gegeten en een heerlijk koel biertje genuttigd! Na een korte nacht om 4u op, half 5 ontbijt, 5 uur met de bus naar het vliegveld en daarna soepel door de controles en ingechecked!

Nu maar eens boarden en op naar Nederland!

Update’tje

Tuesday, April 1st, 2008

Mijn laatste weken zijn redelijk rustig, per dag een paar uur college, zo nu en dan een extra lezing. Vandaag ging erg goed en hopelijk hebben de studenten er weer wat van opgestoken 🙂

Gisteravond werd ik plots uitgenodigd voor een bruiloft, erg leuk natuurlijk om dit mee te maken. Na lang wachten werd ik opgehaald en gingen we naar de andere kant van de stad. Vanuit het kleine busje zag ik zelfs 2 checkpoints voorbij komen, dus het was zelfs buiten de stad..

Een bruiloft hier bestaat uit meerdere dagen en vandaag was alleen voor de mannen. Eerst een heel ritueel waarbij de handen en voeten van bruidegom worden geverfd en daarna keiharde muziek, dansen en eten.

De muziek werd verzorgd door een heuze band, erg gezellig, maar zo hard dat je niet kan praten. Iedereen danst en de blanke moest natuurlijk ook meedoen 🙂 Gelukkig waren er maar 2 camera’s die constant op mij waren gericht. Het eten was een soort rijstenpap en oliebollen in de vorm van donuts, erg lekker!

Toen het feest nog een half uur zou moeten duren werd plots (volgens mij in het midden van een nummer) de muziek gestopt, rende het grootste gedeelte van de mensen snel weg en sloeg de sfeer om van gezelligheid en vreugde naar verdriet en verbijstering.. Iemand van de famlie bleek plots te zijn overleden… erg tragisch allemaal en het duurde even voordat ik doorhad wat er aan de hand was.

We zijn met de mensen die over waren binnen gaan zitten en na een uur kwam iemand op het idee om mij naar huis te brengen, wat ik wel waardeerde. Alle arabische gesprekken vind ik nog steeds moeilijk te volgen al kan ik mij ondertussen aardig redden in het arabisch. Al met al een bijzondere avond. Vrijdag is de echte trouwerij, maar dat is een van mijn laatste avonden, dus ik kijk nog even of ik daar bij zal zijn.

Dan nog even over Wilders, tja.. laat ik mijn mening maar even voor mij houden, dan blijft het gezelliger 😉 Dat zouden meer mensen moeten doen! 😛 Totdat JP een aardige brief in alle arabische kranten liet zetten was er helemaal niets over die hele film te lezen of te horen. Nu staan de kranten er echter helemaal vol mee. Er zullen wellicht demonstraties komen, net als in andere landen. Nog waarschijnlijker zijn deze, net als hier, door de regering in scene gezet. De lokale mensen hebben belangrijkere dingen te doen. Ben benieuwd! Maar ik maak mij absoluut geen zorgen.

Over een week weer thuis! Gezellig, kijk ik naar uit!